miercuri, 3 decembrie 2008

In asteptare

Mos Nicolae este cunoscut in Transilvania si sub numele de San’ Nicoara. Distanta de numai sase zile care separa Sant Andreiul de San’ Nicoara a favorizat o vie circulatie a motivelor si practicilor rituale. Sant Andreiul este plasat intr-un timp sumbru, invaluit de spiritele malefice care devin extrem de violente in "Noaptea Strigoilor". Puterea fortelor potrivnice incepe sa scada dupa miezul noptii, la cantatul cocosilor. Lumea ce parea ca merge spre prabusire este salvata insa in fiecare an de San’ Nicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre Apus, pe unde incearca soarele sa se strecoare in tinuturile de miaza-noapte.
Mos Nicolae este o personificare, la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sfantului Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), aparator al dreptei credinte in Iisus. In traditiile romanesti, Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miaza-noapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Necuratul, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor. In noptile marilor sarbatori, cand se deschide cerul pentru o clipa, oamenii pot sa-l vada stand la Masa Imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.
Mos Nicolae imparte astazi, asemenea lui Mos Craciun, daruri celor mici. Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5-6 decembrie. Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Cadourile din ghetuteDecembrie vine apoi cu sarbatoarea, atat de asteptata de copii, a Sfantului Nicolae. Cati dintre noi nu au asteptat cu infrigurare dimineata de 6 decembrie pentru a se uita daca Mosul a lasat ceva in ghetele pregatite de cu seara? Acest obicei al darurilor aduse de Mos Nicolae, s-a stabilit mai mult la oras. Este posibil sa fie un imprumut din tarile catolice, unde Mos Craciun este cel care pune daruri in ghetutele sau ciorapii anume pregatiti.
Mos Craciun, asa cum este el cunoscut azi, cu renii si vesmantul rosu si barba alba, a fost inventat la inceputul secolului al XX-lea de o companie de publicitate americana care facea reclama pentru celebra Coca Cola. Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii este insa Sfantul Nicolae. Copiilor din Romania li se poate intampla ca Mos Nicolae sa aduca si cate o varguta (pentru cei obraznici). Rolul de ocrotitor al familiei, cu care a fost investit de religia ortodoxa Sfantul Nicolae, ii da dreptul sa intervina in acest fel in educatia copiilor.
Povestea lui Mos Craciun incepe cu un batran numit Sfantul Nicolae, episcopul din Myra. Se spune ca el poseda puteri magice si a murit in 340 i.Hr. si a fost ingropat in Myra. Tarziu, in secolul al XI-lea, soldatii religiosi din Italia au luat ramasitele sfantului cu ei inapoi in Italia. Ei au construit o biserica in memoria lui, in Ari, un oras port din sudul Italiei. Curand, pelerinii crestini din toata lumea au venit sa viziteze Biserica Sfantului Nicolae. Ei au preluat legenda lui Mos Nicolae in locurile lor natale. Traditii diferite in fiecare taraLegenda s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari.
In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile. Germania, Franta si Olanda celebreaza ziua de 6 decembrie ca o sarbatoare religioasa si ofera cadouri copiilor si saracilor si ajuta fetele sarace sa se marite oferindu-le o zestre. Cand colonistele olandeze au calatorit in America, au adus cu ele un episcop care purta un costum rosu si mergea calare pe un cal alb. Imaginea americana a episcopului va evolua treptat pana la cea a unui batran spiridus vesel. A fost descris ca un batran olandez vesel si bucalat din comedia "Istoria New York-ului", a lui Washington Irving. Anul 1823 a continuat povestile cu Mos Nicolae cu publicarea poemului "O vizita a lui Mos Nicolae" al lui Clement Moore.
Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae. In unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste impreuna cu un insotitor care il ajuta. In Olanda, episcopul navigheza pe un vapor sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare care ii spune cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter. In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu cateva lovituri de nuia. In Italia, La Befana este zana buna care se imbraca in negru si aduce daruri copiilor la 6 ianuarie. In multe tari latine: Spania, Puerto Rico, Mexic si America de Sud, copiii ii asteapta pe cei trei regi sa le aduca daruri de Craciun.

3 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

la noi vine Santa...americanul!!! asa se face educatie in unele gradinite. asa le zic educatoarele copiilor. am avut o asemenea experienta. unii isi apara obiceiurile. noi, nu, din pacate

Deea Sterea spunea...

Pai poate ca nu stim sa le aparam cum se cuvine, dar putem incerca sa le pastram. Eu tin foarte mult la Mos Nicolae, asa ca sambata dimineata, cineva drag mie se va trezi cu ghetele pline de surprize, desi se presupune ca am depasit de mult varsta asta...

Mie imi pare rau ca importam traditii, culmea, care sunt si la noi de sute de ani, da parca alea "de dincolo" suna mai bine si sunt mai comerciale. Vezi Sf Valentin de exemplu, care e ceva mai kitchos si mai stralucitor decat discretul nostru Dragobete, vezi Halloween-ul (in Ardeal se numeste Luminatie, tot pe 1 noiembrie si tot cam acelasi lucru se sarbatoreste desi fara masti si circ), l-am cules pe Santa de la americani cand il aveam pe Nicolae, si tot asa... de asta imi pare rau, ca renuntam la ce e frumos, traditional si autentic in favoarea a ceea ce e comercial, sclipicios si mediatizat...

d.orin spunea...

Măi, nu ştiu alţii cum sunt, dar la mine şi la cei dragi mie vor veni Moş Nicolae, Moş Crăciun, Dragobetele, Ziua Tuturor Sfinţilor şi Sfintele Paşte cu iepuraşi doar de ciocolată, dar multe ouă roşii.

Şi asta chiar dacă eu am trecut de mult de vârsta în care credeam în Moş Crăciun...

Ca să vă înveselesc puţin:
Scufiţa Roşie, Moş Crăciun, o blondă inteligentă şi un bărbat fac autostopul.
În cele din urmă opreşte o maşină, dar are un singur loc. Pe cine ia?

R: Pe bărbat, pentru că ceilalţi există doar în poveşti...